vrijdag 20 oktober 2017

Verwerkingsopdrachten        Lidy Toelen

Titel:                                     Vuurbom
Schrijver:                               Harm de Jonge
Uitgever:                                Van Goor, Gouda
Jaar van uitgave:                    2011
Verwerkingsopdracht:             Reclamefolder


Doelgroep:
Het boek is geschreven voor kinderen tussen de 10 en 16 jaar oud. Vriendschappen zijn en worden rond deze leeftijd steeds belangrijker. Kinderen moeten uitvinden wat een vriendschap is en hoe sterk deze vriendschap is, wat heb je allemaal voor elkaar over? Dit maakt het boek zeker geschikt voor deze doelgroep.

Beoordeling boek:
Ik vond het boek gemakkelijk te lezen en ik heb het boek ook vrij snel uit kunnen lezen. De schrijver heeft het door gebruik van flashbacks het lezen voor de jongere lezer wat ingewikkelder gemaakt, maar naar mate je verder leest, lees je de flashbacks steeds gemakkelijker.

Bruikbaarheid onderwijs:
Tijdens een les van bijvoorbeeld sociale vaardigheden kan dit boek prima dienen als voorbeeld om een gesprek over vriendschappen te beginnen. De docent moet de kinderen dan wel kunnen boeien.



Titel:                                     Offline
Schrijver:                               Caja Cazemier
Uitgever:                                Ploegsma Uitgeverij, Amsterdam
Jaar van uitgave:                    2009
Verwerkingsopdracht:             Filmpje van 1 minuut

Doelgroep:
Dit boek is zeker geschreven voor de doelgroep (10-12 jaar), want het gaat over het gebruik van sociale media en het gebruik daarvan begint ook rond deze leeftijd. Kinderen krijgen hun eerste smartphone en worden lid op Instagram, Facebook, ed.

Beoordeling boek:
Het boek is fijn geschreven, heeft weinig tot geen flashbacks en speelt zich af in het heden. Veel dingen zijn herkenbaar als het gaat over de middelbare school en over ouders die druk zijn met hun werk.

Bruikbaarheid onderwijs:
Dit boek kan als eye opener dienen voor veel kinderen die pesten of gepest worden. Ik denk dat dit boek voor pesters duidelijk maakt wat pesten bij een ander kan aanrichten, zodat daar meer over nagedacht wordt.

Titel:                                     Boy 7
Boek
Schrijver:                              Marjolein Mous
Uitgever:                               Van Goor, Gouda
Jaar van uitgave:                   2011
Film
Regisseur:                             Laurens Blok
Jaar van uitgave:                  2015
Hoofdrolspeler:                    Matthijs van de Sande Bakhuyzen
Verwerkingsopdracht:           Verfilmd boek met de film vergelijken

Doelgroep:
Ik vind het doel achter dit verhaal niet helemaal duidelijk. Het lijkt erop dat de schrijfster van het boek wil aangeven dat niet alle mensen te vertrouwen zijn, maar dat komt wellicht ook omdat het boek niet echt realistisch is qua gebeurtenissen.

Beoordeling boek en film:
Het boek leest gemakkelijk weg en aan het eind van ieder hoofdstuk stel je jezelf een nieuwe vraag, waardoor je graag door wilt lezen.
Toen de film begon, moest ik even afwachten of dat ik wel de goede film had gekozen. De film is namelijk heel anders qua details dan het boek. Uiteindelijk is de clou van het verhaal hetzelfde, maar het begin van het boek en de film bijvoorbeeld is heel anders.

Bruikbaarheid onderwijs:
Ik zou niet weten wanneer je dit boek goed kunt gebruiken tijdens het onderwijs in mijn klas. Maar ik zou het boek wel aanraden aan leerlingen omdat het wel een mooi boek is.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten