dinsdag 3 oktober 2017


Verwerkingsopdracht 34: Socrative         Film: Oorlogswinter

Afbeeldingsresultaat voor film oorlogswinter









Filmtitel                            : Oorlogswinter               
Regisseur                          : Martin Koolhoven
verschijningsdatum        : 27 november 2008
Boektitel                           : Oorlogswinter
Schrijver                            : Jan Terlouw


Doelgroep film
De leeftijdsgrens voor deze film is 12 jaar. Dit past zeker bij de film, want er zijn heftige scenes die schokkend kunnen zijn voor jonge kinderen.  

Beoordeling film
Ik vond het een zeer mooie en aangrijpende film. Voor jongeren die niet van lezen houden en dus het boek niet lezen, is het kijken van deze film echt een must. Het geeft een beeld van hoe het was om in de oorlog op te groeien. Waar had je als jongere mee te maken, wat waren de gevaren en hoe kon je hiermee omgaan.  De film geeft kinderen een beeld van wat het verzet inhield en ze zien dat een verrader ook iemand kon zijn die dicht bij je stond.

Een film die jongeren bewust maakt van het feit dat de vrede en vrijheid die we nu hebben niet vanzelfsprekend is. Dat mensen hiervoor hebben geleden en zijn vermoord. Daarom vind ik deze film zeer waardevol.


Beoordeling verwerkingsopdracht 34: Socrative
Bruikbaarheid in het onderwijs
Ik heb voor deze opdracht gekozen omdat ik het programma Socrative nog niet kende en ik graag wilde weten hoe het is om een digitale quiz te maken. Het werken met Socrative heeft ervoor gezorgd dat ik erg enthousiast ben geworden over het gebruik hiervan. 
Dit is een nieuwe verfrissende manier om erachter te komen wat leerlingen, in dit geval van de film, hebben onthouden. Vooraf aan geven dat er na de film vragen moeten worden beantwoord (noem het een filmtoets) zal de leerlingen mede motiveren om de film met aandacht te bekijken. Het maken van de quiz bleek eenvoudig te zijn,  het is breed inzetbaar, niet alleen voor boeken en films, maar ik zie ook mogelijkheden om bijvoorbeeld spelling en grammatica op deze wijze te oefenen en zelfs te toetsen. Kortom, Socrative is zeer zeker bruikbaar in het onderwijs.
De quiz is te vinden in room: ENGELS2926, nummer: SOC-29831258.

Bronnenlijst
Koolhoven, M. (Regisseur). (2008). Oorlogswinter [Dvd]. Amsterdam: Isabella Films en Fu Works.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten