woensdag 25 oktober 2017

verwerkingsopdracht 36: Padlet. Door: Ankie Vanderfeesten



Verwerkingsopdracht 36: Padlet.

Titel: Zeven minuten na middernacht.
Auteur: Peter Ness en Siobhan Dowd
Illustraties: Jim Kay
Jaar van uitgave: 2013
Uitgeverij: De Geus, Breda.
Vertaald uit het Engels: Manon Smits
Vertaling van: A monster calls
Oorspronkelijk jaar van uitgave: 2011
Oorspronkelijke uitgever:Walker Books

Beoordeling boek.
Het is een hartverscheurend relaas van de jonge Connor O'Malley die zijn moeder langzaam verliest  aan de ziekte kanker. Niet alleen zij vecht tegen de ziekte ook Connor vecht zich een weg in de emoties die het teweeg brengt. Hij heeft nachtmerries en wordt elke keer wakker zeven minuten na middernacht door een taxusboom die hem verhalen komt vertellen. In drie verhalen, die betrekking hebben op hem, zijn gedrag en zijn omgeving, leert Connor een tikje anders naar de wereld te kijken en ook hoe zijn gedrag van invloed is op die wereld. Uiteindelijk moet hij zelf een verhaal vertellen. Het verhaal hoe hij zijn moeder loslaat. Doelgroep vanaf 13 jaar is een juiste keuze.
Het deed denken aan de film El laberinto di fauno uit 2006, waarin een jong meisje ook in een sprookjesachtig en magisch verhaal zit waarin de gruwelijkheden van de actualiteit verweven zijn met een mythologisch thema. Dit boek heeft niet zo'n diepzinnige structuur als bovengenoemde film, maar ook hier zijn volksgebruiken, wetenschap en actualiteit verweven met elkaar. De taxus of venijnboom komt in allerlei westerse mythen en legenden (Angelsaksische, Noorse en Griekse) voor en heeft een symbolische functie. Met name als een soort poort tussen leven en dood. Het taxussap staat van oudsher bekend om haar giftige en helende eigenschappen en wordt tegenwoordig als kankermedicijn gebruikt. De taxus verwoordt Connor's diepste emoties en ook het venijn van de pijn die erin zit.
Het boek is uitgegeven op een klein formaat, waardoor het lekker in de hand ligt, of op schoot. De illustraties versterken de woorden van de tekst en nemen je als een windvlaag mee in het boek. Het is een taboedoorbrekend boek wat op ongeëvenaarde wijze laat zien, dat niet alleen de kankerpatiënt verliest maar ook het rouwproces van een tiener. Dit vangt al aan nog voor iemand gestorven is. Ik heb er bij moeten huilen en ik denk dat het ook zeer zeker oudere jongeren aanspreekt, zeker door de emotionele diepgang en de esthetische literaire aspecten.


Keuze verwerkingsopdracht.
Ik heb gekozen voor een opdracht op Padlet, omdat het boek veel mogelijkheden biedt om dieper op zaken in te gaan. Wat ik wel belangrijk vind, is dat leerlingen niet zomaar de plaatjes gaan overnemen uit het boek, maar dat ze zelf op zoek gaan naar ander beeldmateriaal en naar filmpjes. Ze mogen in tweetallen werken. Door te sparren over het boek kunnen ze tot mooie ontdekkingen komen.

Uitwerking verwerkingsopdracht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten