donderdag 26 oktober 2017

Verwerkingsopdracht 16 flaptekst schrijven - Black Mamba

Titel: Black mamba
Auteur: Rosee Bentana
Jaar van uitgave: 2013
Uitgever: Noordhoff Uitgevers

Doelgroep boek
De doelgroep van dit boek is 15-18 jaar. Voor deze doelgroep bevat het alle ingrediënten zoals: verliefdheid, winkelen, schillen, rappen, flirten en seksualiteit. Wanneer je moeite hebt met lezen is dit geen aanrader. Dit komt door het ontbreken van duidelijke hoofdstukindelingen, veel dialogen, veel Antilliaanse woorden en de snelheid van het verhaal maakt dat dit boek meer voor de geoefende lezer is. Deze triller is zeker een aanrader voor de juiste doelgroep.

Beoordeling boek
Black mamba is een boek waarin spanning, humor, goden, romantiek, avontuur, fantasie samengaan. Toch heeft het boek veel minpunten. In het boek had meer spanning aanwezig kunnen zijn. Het lukt de schrijver niet om het verhaal spannend te maken. Ook het einde is wat abrupt, er mist nog iets. Je wil nog meer weten, maar dat komt niet.
De personages in het boek hadden beter uit de verf kunnen komen. In het begin van het verhaal krijg je geen duidelijk beeld van de personages. Ook worden er veel Antilliaanse woorden gebruikt die je achterin het boek moet opzoeken. Wanneer je dit niet opzoekt mis je een deel van het verhaal. Door het opzoeken gaat het lezen minder vlot en verlies je de opgebouwde spanning.

Verwerkingsopdracht boek en bruikbaarheid onderwijs
Het schrijven van een flaptekst is een zeer bruikbare verwerkingsopdracht voor het onderwijs. De leerlingen moeten een flaptekst schrijven, maar wel een verkopende tekst. Dit geeft wel een extra moeilijkheid. Zeker voor leerlingen die schrijven moeilijk vinden, zal het al lastig zijn om een gewone flaptekst op papier te krijgen. Ik ben bang dat leerlingen de flaptekst van het originele boek zullen gebruiken en dan zelf geen inbreng hebben. Om te testen of leerlingen het boek hebben gelezen zul je de opdracht moeilijker moeten maken. Dit kun je doen door meer eisen te stellen ten aanzien van de inhoud en je kunt het ook creatiever maken met het ontwerpen van een nieuwe kaft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten