woensdag 18 oktober 2017

Verwerkingsopdracht 3 - Iris Pennings - Haar naam was Sarah


Verwerkingsopdracht 3 – Pinterest

Titel: Haar naam was Sarah
Regisseur: Tatjana de Rosnay
Eerste druk: 2009
Uitgeverij: Artemis & Co


Doelgroep boek
Op www.lezenvoordelijst.nl wordt dit boek geadviseerd aan leerlingen van 12 t/m 15 jaar, met leesniveau 3. Op de website van de Bibliotheek – leesplein, wordt de doelgroep 15+ geadviseerd. Mijn advies is om het boek te lezen vanaf 15+. Redenen hiervoor zijn de verschillende verhaallijnen en de achtergrondkennis over de tweede wereldoorlog en de moeilijkheidsgraad van de verhaalstructuur van het boek, met name die van de verhaallijn van de hoofdpersoon journaliste Julia Jarmound.

Beoordeling boek
Tatjana de Rosnay heeft een prachtig en ontroerend boek geschreven. Een boek wat naar mijn mening moeilijk weg te leggen was. Wanneer je geïnteresseerd bent in de tweede wereldoorlog raad ik je dit boek zeker aan. De gebeurtenissen gebaseerd op ware gebeurtenissen, zetten je aan het denken.  Je denkt na over bepaalde dilemma’s van een oorlog. Spannende en ontroerende passages wisselen elkaar af, dit maakt het boek naar mijn mening sterk. Doordat de schrijfster bepaalde omgevingen en gebeurtenissen tot in detail geschreven heeft, wordt je als lezer meegenomen in het verhaal, dit verklaart ook dat je het boek in een adem uit wilt lezen. Daarnaast is een verhaallijn geschreven vanuit een onschuldig meisje Sarah, een jong kind.  Je realiseert je als lezer daardoor des te meer, dat er ontzettend veel onschuldige mensen en kinderen betrokken zijn geraakt bij de tweede wereldoorlog. Voor velen was erg jammer genoeg geen uitweg meer.

Beoordeling verwerkingsopdracht Pinterest
Pinterest is een prettige website om ideeën vlot te bundelen tot een geheel. Dit geheel maak je op een ‘prikbord’, je kunt je ideeën hierop ‘pinnen’. Zelf gebruik ik deze website al jaren. Het is naar mijn mening echt een aanrader om te gebruiken binnen je onderwijs. Het is veelzijdig, visueel en handzaam. Leerlingen kunnen binnen een ‘prikbord’ gemakkelijk en snel met gepinde afbeeldingen een indruk weergeven van hun boek. De toelichting die je toe kunt voegen aan de afbeeldingen, geven de boek-indruk meer diepgang. Belangrijke thema’s die ik gebruikt heb voor het samenstellen van boek-indruk zijn: geheimen, tweede wereldoorlog, joden, verdriet, Vel d’Hiv, Parijs, concentratiekampen, angst.











Bronnen:
Coillie, J. van (2007),
Leesbeesten en boekenfeesten. Leidschendam, Biblion.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten