donderdag 26 oktober 2017

Verwerkingsopdracht 39 - verfilmd boek met de film vergelijken - Radeloos

Titel boek: Radeloos
Auteur: Carry Slee
Jaar van uitgave: 2015
Uitgever: Carry Slee

Titel film: Radeloos
Regie: Dave Schram
Verschijningsdatum: 2008

Doelgroep boek en film 
Het boek en de film zijn geschikt voor jongeren van 13-15 jaar. Het taalgebruik is duidelijk, de leerlingen kunnen zich inleven in de hoofdpersonen, het onderwerp is duidelijk en het speelt zich af in deze tijd. De boek en de film zijn zeker geschikt voor jongeren van deze leeftijd.

Beoordeling boek en film
Het drama over de twijfels en pijn van twee pubers is een ontroerend geheel. De een is vol schuld na de dood van zijn vader en de andere kampt met een eetstoornis. Er speelt heel veel drama, maar alles is oprecht en levensecht. Er worden actuele en aangrijpende thema's besproken. Het boek is zo opgebouwd dat je het in één keer uitleest en de film is erg goed gespeeld.

Reflectie verwerkingsopdracht en bruikbaarheid onderwijs
De combinatie tussen het lezen van een boek en het kijken van een film zal veel leerlingen aanspreken. De leerlingen zullen meteen denken dat de boek en de film hetzelfde zijn. Er wordt van je verwacht dat je kritisch kijkt naar de verschillen tussen de film en het boek. Dit laat je als kijker alert zijn. Door de verschillen te benoemen, kom je er al snel achter of een leerling de film heeft gezien en het boek heeft gelezen. Het kan een leuke discussie op gang brengen tussen leerlingen over waar hun voorkeur ligt, boek of film.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten