dinsdag 31 oktober 2017

Reflectie op verwerkingsopdracht 32 (Pecha Kucha) - verstripping van Anne Frank, Het Achterhuis - door Sonja.

Reflectie op verwerkingsopdracht 32 (Pecha Kucha) - Anne Frank, Het Achterhuis. In de bewerking van Ari Folman en David Polonsky - door Sonja



Titel: Het Achterhuis van Anne Frank
Auteurs: Anne Frank, Ari Folman, David Polonsky
Uitgever: Prometheus
Plaats: Amsterdam
Jaar van uitgave: 2017
Aantal pagina's: 153


Ter gelegenheid van het zeventig jarig jubileum van Annes dagboek verscheen in oktober 2017 een stripbewerking door Ari Folman en David Polonsky. Laatstgenoemden werden bekend met de animatiefilm Walz with Bashir (2008) die daarna ook als strip is gepubliceerd. Van het Anne Frank Fonds in Basel kregen ze in 2012 de opdracht om het dagboek te verstrippen.


Korte samenvatting

De inhoud van het dagboek van Anne Frank (1929-1944) is algemeen bekend. In een nawoord (p. 152-153) leggen Folman en Polonsky uit dat hun streven was om het dagboek via verstripping aantrekkelijk te maken voor kinderen die niet zo van lezen houden en zo tegenwicht te bieden aan de ontlezing. Om trouw te blijven aan Annes teksten, hebben ze een selectie gemaakt van oorspronkelijke dagboekteksten die ze onveranderd hebben opgenomen. Daarnaast hebben ze episodes uit het dagboek samengevat, zodat alle belangrijke onderwerpen die Anne bezighielden, in de strip aan de orde komen.
Na een korte introductie van alle Achterhuisbewoners, begint de strip met een tienatal pagina's over de periode 12-6 tot 20-6-1942 (Anne krijgt voor haar verjaardag een dagboek, de familiegeschiedenis wordt verteld). Vervolgens komen de jaren tot 1-8-1944 in periodes aan bod, afgewisseld met originele dagboekfragmenten. De laatste 2 pagina's zijn gewijd aan het laatste dagboekfragment van Anne van 1-8-1944.  Zoals bekend werden de onderduikers op 4-8-1944 gearresteerd door de Duitsers. Het dagboek bleef achter en is na de oorlog overhandigd aan Otto Frank, het enige lid van de familie Frank dat de concentratiekampen overleefde.


Doelgroep

Het beoogde lezerspubliek is hetzelfde als dat van het dagboek: 12 jaar en ouder, YA en volwassenen. De verrassende overpeinzingen van het jonge Joodse pubermeisje dat op dertienjarige leeftijd met dagboekschrijven begint, haar portretten van de onderduikers, haar verliefdheid op Peter, haar angst en hoop op een betere toekomst spreekt een publiek aan van jong tot oud. Ik denk dat deze stripversie zeker kinderen en jongeren zal aanspreken die niet zo van lezen houden.


Waardeoordeel

Ik vind dit een prachtige verstripping, met mooie tekeningen, mooie kleuren. De makers hebben een goede selectie van dagboekfragmenten en onderwerpen gemaakt en zijn erin geslaagd om in 150 pagina's een goed beeld op te roepen van de inhoud van het dagboek. De orginele dagboekfragmenten van Anne zorgen ervoor dat het geheel authentiek overkomt: je hoort op deze manier als het ware haar stem.
Anne is ook aanwezig als vertelster: met humor en ironie vertelt ze aan de lezer hoe haar leventje er uitziet in het Achterhuis (zie afbeelding hiernaast). De tekeningen drukken uit wat zij zegt, vullen dit aan of geven aan het vertelde een humoristische dimensie. De humor ligt dicht bij de humor die het dagboek van Anne kenmerkt. Dat vind ik een grote verdienste.
Ik verkies deze stripping boven Het leven van Anne Frank. De grafische biografie geautoriseerd door het Anne Frank Huis, een strip die is gemaakt door Sid Jacobson en Ernie Colón. Deze begint bij het leven van Annes ouders in Duitsland en eindigt met de openstelling van het Anne Frank Huis in Amsterdam in 1960.


Reflectieopdracht (32): Pecha Kucha


Het dagboek van Anne Frank is wereldberoemd. Het komt regelmatig in het nieuws. Onlangs vanwege het feit dat er een coldcaseteam is opgericht om te onderzoeken wie de onderduikers in het Achterhuis verraden heeft. Dit gebeurt aan de hand van 'big data': gegevens die in allerlei archieven over de hele wereld verspreid liggen en die met behulp van een computer worden bekeken op bruikbare informatie. Het is bekend dat op de ochtend van 4-8-2944 er tussen 10 u. en 10.30 u. een auto stopte voor de Prinsengracht 263, waarna een viertal mannen uitstapten, een SS-er en drie Nederlandse leden van de Grüne Polizei, die de acht onderduikers met twee van hun helpers arresteerden.

Recente krantenberichten (waaronder Pen 2017, Schuetze 2017, Van der Meijden 2017) en een item bij het programma 'De Wereld Draait Door' (https://dewerelddraaitdoor.bnnvara.nl/media/377611) brachten mij op het idee om de verstripping van Folman en Polonsky te gebruiken voor een Pecha Kucha die inzoemt op het probleem van het verraad: Hoe komt het dat ze zijn ontdekt? Ik kwam op dit idee door de film Loving Vincent (2017) waar wordt getracht het 'mysterie' van zijn dood (moord of zelfmoord) te doorgronden.

Door de diverse oorzaken die in de verstripping worden verbeeld op een rijtje te zetten, wil ik inzicht geven in de moeilijkheid van het onderduiken: het isolement in een gekrompen wereld waar acht mensen op elkaar zitten die leven in de angst om ontdekt te worden. In de les hebben we fragmenten bekeken uit de Amerikaanse verfilming Anne Frank. The Whole Story (2001, Robert Dornheim). Naar aanleiding van daarvan hebben we gesproken over het verschil tussen feit en fictie en over de rol van de fragmenten uit documentaires die in de film zijn ingelast.

De Pecha Kucha is een goede manier om op een gecomprimeerde manier een aantal hypotheses over het verraad de revue te laten passeren met ondersteuning van beelden. De toeschouwers hoeven niet alle tekst te kunnen lezen, omdat de tekeningen in belangrijke mate voor zich spreken. Na afloop wordt de vraag gesteld welke factor op grond van het dagboek de meest waarschijnlijke genoemd kan worden. Op deze wijze kan de Pecha Kucha gebruikt worden als opzet voor eeb interessante discussie.







Gebruikte secundaire literatuur:

Meijden, D. van der (2017), 'Amerikaans coldcaseteam onderzoekt verraad Anne Frank', in: Het Parool, 30-9-2017. Geraadpleegd op 30-10-2017 op https://www.parool.nl/amsterdam/amerikaans-coldcaseteam-onderzoekt-verraad-anne-frank~a4519428/

Pen, S. (2017), 'Nieuw onderzoek naar verraad van Anne Frank: wat maakt het zo speciaal?', in: Het Parool, 5-10-2017. Geraadpleegd op 30-10-2017 op https://www.parool.nl/amsterdam/nieuw-onderzoek-naar-verraad-van-anne-frank-wat-maakt-het-zo-speciaal~a4520204/

Schuetze, C.F. (2017), 'Who Betrayed Anne Frank? Former F.B.I. Agent Reopens a Cold Case', in: New York Times, 30-10-2017.  Geraadpleegd op 30-10-2017 op https://www.nytimes.com/2017/10/30/world/europe/anne-frank-cold-case-investigation.html

Informatie van de site http://www.annefrank.org/nl/Nieuws/Nieuwsberichten/2016/December/Nieuwe-invalshoek-arrestatie/. Geraadpleegd op 30-10-2017.

1 opmerking:

  1. Leuk Sonja, jouw aanpak. Een vondst ook om hierbij uit te komen dankzij Loving Vincent (mooie animatie!!! met tentoonstelling in het Noord Brabants Museum)en de uitzending van DWDD.

    BeantwoordenVerwijderen