woensdag 18 oktober 2017

Verwerkingsopdracht 4 - Iris Pennings - De jongen in de gestreepte pyjama


Verwerkingsopdracht 4 – Flaptekst

Titel: De jongen in de gestreepte pyjama
Auteur: John Boyn

Vertaald door: Jenny de Jonge
Eerste druk: 2006
Uitgeverij: Arena, Amsterdam


Doelgroep boek
De doelgroep van dit boek is 15+. Door de gebeurtenissen van de tweede wereldoorlog door kinderogen te laten zien/lezen is geschikt voor deze leeftijdsgroep. De achtergrondkennis van de tweede wereldoorlog is naar mijn mening belangrijk om het verhaal te begrijpen en het einde een plekje te kunnen geven. Dit maakt het boek naar mijn mening dan ook een 15+ boek.

Beoordeling boek
Boeken als Het wereldje van beertje Ligthart, Kinderjaren en Haar naam was Sarah zijn bij mij favoriet. De jongen in de gestreepte pyjama sluit hier feilloos bij aan. De (gruwelijke) gebeurtenissen die je meemaakt door de ogen van een kind, maken deze boeken naar mijn mening ontroerend en geloofwaardig. Dit boek raad ik aan bij leerlingen die houden van historie en graag die wereld willen zien en begrijpen vanuit de ogen van een kind.

Beoordeling verwerkingsopdracht flaptekst
De verwerkingsopdracht ‘flaptekst’ is een verwerkingsopdracht waarin je het boek kort samenvat, maar daarnaast ook nadenkt over onderbouwende argumenten bij je (warme) aanbeveling. De verwerkingsopdracht is prima als korte opdracht, maar wanneer je leerlingen echt wilt ‘toetsen’ op de boekinhoud zou ik een andere invulling kiezen. Deze verwerkingsopdracht is geschikt voor het schrijven van een korte (creatieve) beoordeling van het boek.

Stukje uit de flaptekst:
"De jongen in de gestreepte pyjama geeft het genre historie een andere dimensie doordat je het verhaal meemaakt door de ogen van een jong kind. Onbegrip, verdriet en onwetendheid maken het boek interessant en ontroerend. De gruwelijke gebeurtenissen van de tweede wereldoorlog krijgen extra lading doordat de hoofdpersoon geen idee heeft van wat er om hem heen gebeurt en waarom hij geen antwoord krijgt op zijn vragen".

Bronnen:
Coillie, J. van (2007),
Leesbeesten en boekenfeesten. Leidschendam, Biblion.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten