maandag 16 oktober 2017

Reflectie verwerkingsopdracht 39 boek met film vergelijken, door Sander Nijland


Boek:                              The 100
Schrijver:                       Kass Morgan
Eerste druk:                   2013
Doelgroep boek:            15 tot 18 jaar
Verwerkingsopdracht:  39 boek met film vergelijken

Algemene opmerking:

Toestemming van Arjen Speekenbrink gekregen om een boek met een serie te vergelijken i.p.v. met een film.

Beoordeling boek:
The 100 is een boek dat makkelijk, soepel en vlot leest met kleine hoofdstukken waar de vier hoofdpersonages centraal staan, namelijk Clarke, Bellamy, Wells en Glass. Het boek werkt met flashbacks dat een interessante en goede bijdrage aan het boek levert. Hoewel het een leuk boek is en ik een fan ben van het genre, is het boek meer een introductie op de personages. Het meeleven met de personages lukt goed, echter had het wat mij betreft hier en daar spannender gekund.

Beoordeling serie:
The 100 is een geweldige serie waar 'hoe te overleven' op aarde centraal staat. Hierover ontstaan verschillende ideeën bij de hoofdpersonages dat tot problemen leidt. Neem daar bij een dosis romantiek, genoeg actie en spanning en andere 'volken die op aarde blijken te leven' en je komt tot een mooi en interessant concept. In de serie zit een perfect tempo met in elke aflevering een interessante cliffhanger die verderop in de serie wordt uitgewerkt en belicht. Kortom: prachtige serie!

Bruikbaarheid verwerkingsopdracht in het onderwijs:

Een film/serie met een boek vergelijken is een sterke opdracht om na te gaan of leerlingen het boek hebben gelezen. In deze tijd zijn leerlingen snel geneigd een boek te pakken dat ook verfilmd is. Ze denken zo niet te hoeven lezen en voldoende aan de film/serie hebben. Door een opdracht in te zetten ter controle van, tackel je dit probleem. Echter ben ik ook van mening dat het jouw taak als docent is om leerlingen aan te moedigen / te stimuleren tot het lezen van boeken en mee te geven wat voor moois een boek kan brengen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten