woensdag 25 oktober 2017

Reflectie verwerkingsopdracht 26 - Joël - Carry Slee


REFLECTIE VERWERKINGSOPDRACHT 26

Natasja Plug

Titel: Joël
Auteur: Carry Slee
Jaar van uitgave: 2011
Uitgeverij: FMB uitgevers
Plaats van uitgave: Amsterdam

Reflectie verwerkingsopdracht:

Ik heb bij dit boek van Carry Slee gekozen voor verwerkingsopdracht 26, waarbij twee passages in het boek herschreven worden in een andere stijl. Het boek leest als een detective, waarbij hoofdpersoon Eva de ware toedracht van het vermeende ongeluk van hartsvriendin en huisgenote Luna probeert te achterhalen. Eén van de passages heb ik in een romantische stijl geschreven, de andere in de stijl van een thriller. Bij het herschrijven van de passages merkte ik dat het lastig is om de grote lijnen van het verhaal te bewaken. Een nieuwe stijl heeft gevolgen voor de rest van het boek. De romantische stijl leidt erg af van de feiten en gebeurtenissen (die belangrijk zijn in een detective) en de thriller voegt meer suspense toe. 

Deze verwerkingsopdracht zal voor leerlingen vrij pittig zijn. Ze moeten goed kijken naar de stijl van de schrijfster en hebben een gevorderd taalniveau en nodig om de opdracht goed te kunnen uitvoeren. Ze worden aan het denken gezet over wat stijl eigenlijk is. Het is daarom zinvol om vooraf wat voorbeelden van verschillende stijlen met leerlingen door te nemen. Dit kan bijvoorbeeld door passages van verschillende (young adult) boeken te verzamelen en door leerlingen laten benoemen welke stijl zij hierin zien.

Beoordeling boek:
Het boek “Joël” van Carry Slee is bestemd voor lezers van 16+. Het valt onder de Young Adult leesboeken. Het taalgebruik is vrij simpel en dat maakt het boek goed leesbaar voor lezers die jonger zijn, maar het thema – homoseksualiteit en genderdiversiteit – zal de iets oudere jongere wat meer aanspreken. De hoofdpersonen zijn een drietal studentes (Eva, Nathalie en Fleur) wiens huisgenote Luna om het leven komt door een tragisch ongeluk: ze valt uit het raam van haar studentenkamer. Bij Eva slaat echter de twijfel toe als ze ontdekt dat Luna’s ex-vriend Remco gelogen heeft over de laatste ontmoeting die hij met Luna had. Via haar nieuwe huisgenote Yvet krijgt Eva een stapel brieven in handen die aan Luna zijn gericht, maar die Eva voor een raadsel stellen. Eva kan de briefschrijver, Joël, totaal niet plaatsen in Luna’s leven. Ziet ze iets over het hoofd…?

Literatuur:
Slee, C. (2011). Joël. FMB uitgevers, Amsterdam.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten