zaterdag 7 oktober 2017

Recensie: Thirteen Reasons Why door Tom Hanekamp

Auteur: Jay Asher           
Jaar van uitgave: 2007
Titel: Thirteen Reasons Why
Plaats van uitgave: Amersfoort
Uitgeverij: Lemniscaat b.v. Rotterdam

Samenvatting
‘Thirteen Reasons Why van Jay Asher gaat over een 16-jarige jongen Clay. Op een middag ontvangt hij via de post een doos met zeven cassettebandjes. Deze cassettebandjes zijn ingesproken door zijn klasgenoot Hannah Baker, die vlak daarvoor zelfmoord heeft gepleegd. Voor de zelfmoord had Hannah verschillende redenen. Dertien redenen, dus dertien schuldigen. De dertien schuldigen worden persoonlijk aangesproken in hun ‘eigen’ tape.

Thematiek
‘Thirteen Reasons Why’ valt onder de Young Adult boeken. Het verhaal wordt verteld door de hoofdpersoon Clay, maar we luisteren ondertussen naar het verhaal van Hannah Baker. De verhaal lijnen wisselen elkaar voortdurend af. Dit is wel even schakelen, maar dit neemt je wel dieper het verhaal mee in. Hallo, Jongens en meisjes. Hannah Baker hier. Live en in stereo. Ik kan mijn oren niet geloven. Eenmalig optreden. Geen toegiften. En deze keer beslist geen verzoeknummers. Nee, dit kan niet waar zijn. Hannah Baker heeft zelfmoord gepleegd. Ik hoop dat je goed zit, want ik ga je zo mijn levensverhaal vertellen. Of preciezer gezegd: waarom er een eind kwam aan mijn leven. En als je naar deze cassettes zit te luiteren, ben jij een van de redenen. Wat? Nee!´´ (Asher, 2007).

Het onderwerp van het boek sluit goed aan bij de leefwereld van middelbare scholieren. Het verhaal speelt zich af in de Verenigde Staten, maar het onderwerp ‘zelfmoord’ is ook in Nederland actueel. Dit onderwerp wordt vanuit twee standpunten toegelicht. Hannah probeert hij eigen zelfmoord te rechtvaardigen, terwijl Clay er helemaal niet van begrijpt.
De personages die een belangrijke rol spelen op de tapes, worden allemaal geïntroduceerd en toegesproken. Dit maakt het boek erg vernieuwend. Je kijkt dan toch met een ander perspectief naar het thema.

Het boek is realistisch. Jay Asher geeft aan dat het boek is geïnspireerd door zijn eigen nichtje. Zij heeft jaren geleden geprobeerd zelfmoord te plegen, maar dat is gelukkig niet gelukt. Zij hebben daarna samen veel gepraat, wat heeft gezorgd dat er inspiratie kwam voor zijn boek. Dit boek wil vooral laten zien dat andere mensen vaak niet zien wat voor invloed zij onbewust kunnen hebben op iemand. In het boek wordt dit meerdere keren aangekaart. ``Er lopen heel wat zieke, verknipte figuren rond, Alex – en misschien hoor ik daar zelf ook wel bij – maar het punt is dat als je iemand te kaken zet, je ook de verantwoordelijkheid moet nemen voor hoe anderen daarop reageren.´´ (Asher, 2007).

Doelgroep
Dit boek is voornamelijk geschreven voor kinderen vanaf 15 jaar. Jongeren onder de 15 jaar kunnen dit boek ook wel lezen, maar ik begrijp dat met dit onderwerp wel enige verwerkingskracht nodig is. Het onderwerp past goed bij onze maatschappij. Zelfmoord en pesten leeft ook onder de leerlingen jonger dan 15 jaar. Gebeurtenissen in het boek zullen voor jonge lezers herkenbaar zijn. Dit boek geeft hopelijk een aanzet om te blijven praten over het onderwerp zelfmoord. Hier rust nog wel eens een taboe op.

Conclusie
Thirteen Reasons Why is een boek wat uiteindelijk makkelijk leest. Het boek is vernieuwend geschreven door de tapes af te wisselen met de gedachtes van de hoofdpersoon. Dit is in het begin even schakelen, maar daarna goed te volgen. Als lezer weet je eigenlijk in het begin al wat er aan de hand is, maar eigenlijk moet je nog zoveel meer weten. Dit is dan ook meteen het belangrijkste van het boek. Iedereen heeft met zijn doen en laten invloed op het leven van een ander. Daar mogen we wel eens wat meer bij stil staan.
Persoonlijk zou ik graag nog weten hoe het met Clay verder gaat. Aan het einde van het boek laat hij zien dat hij heeft geleerd van de gebeurtenissen, maar dat blijft beperkt beschreven. Ik raad dit boek zeker aan.


Bibliografie
·                     Coillie, J. V. (2007). Leesbeesten en boekenfeesten. Leuven: Davidfonds Uitgeverij.
·                     Asher, J. (2007). Thirtheen Reasons Why. Rotterdam: Lemniscaat b.v. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten