zaterdag 30 september 2017

verwerkingsopdr. nr. 33 Hommeles_Sally

Verwerkingsopdracht
Sally Hommeles

Titel:                                     Fatale klik
Schrijver:                             Marleen Ekelmans
Eerste druk:                        november 2014
Verwerkingsopdracht:       nr. 33 promotiefilmpje
Uitgeverij:                           De vrije uitgevers, Amersfoort
Doelgroep:                         15-18 jaar

Eigen beoordeling:
Wegens de actualiteit en doordat het zich in Nederland afspeelt is het denk ik herkenbaar voor de doelgroep die het verhaal leest. Het verhaal zou echt gebeurd kunnen zijn, maar persoonlijk vind ik de situaties wel wat aangedikt. Er zijn wat mij betreft te veel ‘toevalligheden’. Daardoor kon ik vrij snel bedenken wie de dader zou zijn die de hoofdpersoon lastigvalt.
Er lijkt een grote boodschap verborgen te zitten in dit verhaal. Namelijk: 'let op met het plaatsen van foto’s  op de sociale media en schakel direct hulp in wanneer je wordt lastiggevallen.' 'Ga vooral naar je ouders.'

Het verhaal is heel duidelijk geschreven voor jongeren. Het snijdt thema’s aan zoals verliefdheid (op je leraar), vriendschap en vertrouwen, onzekerheid. Daarnaast speelt het zich vooral af op school, in een studentenhuis of in de kroeg. Het gaat over bijbaantjes en je ouders bezoeken in het weekend.
Daarmee kruipt de auteur wel in de huid van de doelgroep en dat heeft ze goed gedaan.

Het boek bevat (maar) 150 pagina’s en heeft actuele thema’s. Daarnaast speelt het zich af in het nu, waardoor het gemakkelijk wegleest.

Samenvatting
Sofie is stiekem verliefd op Ben, een van haar docenten aan de kunstacademie in Groningen. Via Facebook en Whats-App ontspint zich een geheime romance. Tegelijkertijd gebeuren en allerlei vervelende dingen in Sofies omgeving en wordt ze gestalkt. Later blijkt dit haar huisgenote zijn, die verliefd op haar blijkt te zijn en haar uiteindelijk probeert te vermoorden. Haar andere huisgenoot en al een vriend sinds haar jonge jeugd redt haar ternauwernood.
Dan wordt duidelijk dat zij eigenlijk verliefd zijn op elkaar en loopt het goed af.


Beoordeling verwerkingsopdracht:
Een leuke opdracht, maar aan de ene kant best laagdrempelig (inhoudelijk gezien), aan de andere kant moet je juist over een drempel heen stappen om jezelf te filmen en dit te tonen aan je klasgenoten. Tegelijkertijd is deze opdracht goed bruikbaar als je het koppelt aan andere doelen, bijvoorbeeld aan presentatievaardigheden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten