woensdag 27 september 2017

Recensie Tiffany Dop - Tjibbe Veldkamp


Recensie “Tiffany Dop”

Natasja Plug

Titel: Tiffany Dop
Auteur: Tjibbe Veldkamp
Jaar van uitgave: 2010
Uitgeverij: Lemniscaat
Plaats van uitgave: Rotterdam

Tiffany Dop is dertien jaar oud en wil een kindje. Ze wil geen vriend om een hecht gezinnetje mee te vormen, maar ze wil in haar eentje graag een kindje om voor te zorgen en van te houden. Die zorgzame, geduldige en liefdevolle Tiffany zal namelijk een stuk gelukkiger zijn dan de Tiffany die ze nu is, opgroeiend in een gebroken gezin in een achterbuurt. Zij en haar broertjes Danny en Bruce worden verwaarloosd door hun moeder Sheila, die zich prostitueert om het hoofd boven water te houden. Het is hier “ieder voor zich”. Je hoeft van niemand hulp te verwachten of op sympathie te rekenen. Tiffany heeft echter iets waar Sheila, Bruce en Danny geen weet van hebben: geld. Dat heeft ze in groep vier gekregen van haar zieke juf Daan, vlak voordat deze stierf. Tiffany bewaart dit cadeau zorgvuldig op een geheime plek.

Ondertussen doet ze in al haar onschuld haar best om een man te vinden die seks met haar wil hebben. Dat is nog niet zo gemakkelijk. Van haar geld koopt ze - op aanraden van een aardige man die weigert seks met haar te hebben - een leuk jurkje om haar vrouwelijke charmes te benadrukken. Wanneer ze een wildvreemde, maar net uitziende jongen bij de bibliotheek ontmoet, probeert ze hem te verleiden. Olivier, zoals hij bij nadere kennismaking blijkt te heten, is hier niet van gediend. Hij besluit haar wel te helpen en biedt aan om een “soavrije seksdate” voor haar te regelen. Daar heeft Tiffany wel oren naar. De date laat echter op zich wachten en Tiffany begint langzamerhand te twijfelen aan de goede bedoelingen van Olivier. Hij doet nog een poging haar van een zwangerschap te laten afzien, door een oppasbaantje voor haar te regelen. Hiermee hoopt hij dat ze ervaart hoeveel werk een baby is. Oppasbaby Roosmarijn brengt echter de lieve, zorgzame Tiffany naar boven.

Broertjes Bruce en Danny zitten ondertussen niet stil. Sluw als ze zijn, proberen ze op allerlei manieren aan geld te komen. Ze zien zich genoodzaakt onder te duiken voor Harris, de baas van een plaatselijk casino, die twaalfhonderd euro bij hen komt opeisen. Tiffany lost hun schuld in met een deel van het geld van juf Daan.

Sheila begint te vermoeden dat Tiffany geld heeft. Hoe komt ze anders aan een nieuw jurkje? Ze ontdekt ook dat Tiffany met een mobiele telefoon op zak loopt, maar blijft in het duister tasten over de herkomst van de spullen. Sheila wil hoe dan ook geld zien en doet een poging om Tiffany tot prostitutie te dwingen, door haar op te sluiten in een kamer. Gelukkig lukt het Tiffany om te ontsnappen.

Tiffany neemt tenslotte een radicaal besluit. Dit geeft haar eindelijk een gevoel van vrijheid, rust en vertrouwen.

Leest lekker weg

“Tiffany Dop” is een niet al te dik, lekker leesboek voor jongeren rond de 12 jaar. Het is geschikt voor niet-doorgewinterde lezers. Tjibbe Veldkamp laat Tiffany in de ik-vorm zelf aan het woord, wat het leesgemak bevordert en het inlevingsvermogen verhoogt. Jongeren in de leeftijd van Tiffany zullen zich herkennen in haar taalgebruik, dat onschuldig, maar ook nonchalant en eigenwijs klinkt, met eenvoudige zinnen en makkelijke woorden: “Ik sloeg de eerste de beste hoek om. Een auto kwam naast me rijden. Ik weet weinig van auto’s, maar dit was duidelijk een dure. Hij was een paar maten groter en hoger dan een gewone auto. Uit het open raam stak een elleboog. Om de elleboog zat de mouw van een pak, een kantoorpak.” Door de spreektaal van Tiffany geeft de auteur de indruk dat zij als jong pubermeisje de lezer in vertrouwen neemt en haarfijn uit de doeken doet wat haar allemaal overkomen is. De niet al te lange hoofdstukken maken het voor de lezers gemakkelijk om door te lezen.

Twee werelden

Tiffany Dop, de hoofdpersoon, komt uit een lager sociaal milieu. Ze maakt kennis met Olivier, die in beduidend betere kringen verkeert. Tjibbe Veldkamp tekent deze twee werelden scherp tegen elkaar af. Zijn taalgebruik is heel beeldend. Tiffany moet zich te midden van een onveilige, smoezelige omgeving met ongeïnteresseerde, harteloze mensen staande houden. Soms weet ze even weet te “ontsnappen” naar de nette, gewetensvolle wereld van Olivier, waarin zij zich een beter mens voelt. Zo vertelt ze over haar familie: “Danny, Bruce en ik wisten niet veel van onze vaders. Sheila praatte wel over ze, maar bij voorkeur als ze een pestbui had. Voor mijn vader was ze naar Groningen gevlucht. Hij was een gestoorde klootzak. De vader van Danny en Bruce was meer een sukkel.” De ranzigheid en het wantrouwen in haar omgeving komen o.a. tot uiting in de beschrijving van de woning en de persoon van Waailap, de “vriend” van de zich prostituerende moeder van Tiffany: “De vorige keer dat ik hier was, was het onopgeruimd. Nu was het een onbeschrijflijke puinzooi. De gang lag vol reclameblaadjes, lege verpakkingen, lege flessen.” En: “Waailap sloeg een arm om me heen en drukte met stevig tegen zich aan, ik rook bier, verloor m’n evenwicht…”

In de persoon van Olivier ontdekt Tiffany beschaafdheid en vertrouwen: “Hij was behoorlijk ideaal. Haast had hij duidelijk niet, sterk leek hij me ook niet en hij zag er schoon uit. Hij was in één woord: net. Net shirt, net haar, nette alles”. Ook de kindjes over wie ze zich kan ontfermen (eerst krijgt ze een kindje in handen gedrukt van een dronken vrouw die even een boodschap moet doen, later in het boek doet oppasbaby Roosmarijn haar intrede) behoren tot de andere wereld, die waarin Tiffany onschuld, warmte, zorgzaamheid, geduld en liefde ervaart. Via Olivier maakt Tiffany kennis met Odette, de moeder van zijn nichtje Roosmarijn, die Tiffany tot haar grote verbazing haar kind toevertrouwt: “Odette zocht spullen bij elkaar. Ze wilde gaan studeren in een bibliotheek. En ze vertrok. Ik kon het nauwelijks geloven, maar ze vertrok. Echt.”

Uiteindelijk realiseert Tiffany zich dat haar eigen kille wereld niet zal veranderen en neemt dan zelf het besluit om deze achter zich te laten. Het ziet er naar uit dat Tjibbe Veldkamp de jonge lezer wil meegeven dat je je leven in eigen hand hebt, iets dat jongeren aan zal spreken.

Overtuigend

Tjibbe Veldkamp weet Tiffany overtuigend neer te zetten als een meisje dat met eigenlijk nog een kind is, maar dat haar onschuld ook al vroeg ergens verloren is. Tiffany heeft, in tegenstelling tot hoe haar moeder en broertjes worden neergezet, een humaan gezicht gekregen. Enerzijds heeft Tiffany heel kinderlijke ideeën over het krijgen van een kind (en dat dit alles in haar wereld en in haarzelf weer goed zal maken), anderzijds heeft ze in het gezin waarin ze opgroeit, net als haar broertjes, moeten leren dat ze niets van anderen hoeft te verwachten en voor zichzelf zal moeten zorgen. Ze heeft als kind echter een positieve ervaring opgedaan door de persoon van juf Daan en dit heeft ervoor gezorgd dat er voor haar hoop aan de horizon gloort.

Bronnen:
Veldkamp, T. (2010). Tiffany Dop (2e druk). Rotterdam: Lemniscaat.
Van Coillie, J. (2007). Leesbeesten en boekenfeesten: Hoe werken (met) kinderboeken? Leidschendam: Biblion.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten