woensdag 20 september 2017

Recensie: Zus, Sanne Parlevliet

Recensie Michelle Clarke
Sanna van Parlevliet, 2011, Zus. Uitgeverij Van Goor, Houten.

Samenvatting.
Mirjam is alleen op vakantie met haar ouders en mist haar zus vreselijk. Terwijl ze tent-arrest heeft, begint ze een brief te schrijven gericht aan haar zus Stine. In deze brief probeert Mirjam aan haar zus duidelijk te maken dat ze haar zus mist. Dit doet ze door haar ervaring op de vakantie toe te lichten, door haar gevoelens van gemis te delen en haar zus te herinneren aan de mooie herinneringen die ze samen hadden tijdens hun vakanties op het eiland. 

Had ze een beter zusje moeten zijn?
Soms wou ik dat je herinneringen kon vergeten, uit je geheugen kon verbannen. Maar ze vinden steeds een weg terug. Ze achtervolgen me via een geur in mijn neus of een geluid door mijn oor. Ze vermommen zich als oude knikker, knuffel of kinderboek en duiken onverwachts op onder mijn bed. Onze tent lijkt wel een opslagplaats voor herinneringen. Hij staat er bol van.

Mirjam heeft tentarrest. Ze kampeert met haar ouders op het eiland waar ze elk jaar naartoe gaan. Toch is dit jaar alles anders. Mirjams zus Stine is er voor het eerst niet bij. Vanuit de tent schrijft Mirjam een lange brief aan Stine. Tijdens het schrijven wordt Mirjam achtervolgd door herinneringen aan het afgelopen schooljaar.
Is het Mirjams schuld dat haar zus niet mee kon op vakantie?
(boekomslag Zus)

Stine, waar ben je?
In de brief voor Stine vertelt Mirjam hoe zij en haar ouders naar het eiland gingen, maar ze geen van drieën wisten hoe vakantie vieren zonder Stine eigenlijk moest. Hoe ze de jongens van de vorige keer op vakantie weer tegenkwam. Hoe die plannen maakten om de oude schuur te kraken. En wat er daar gebeurde…

Stine was vroeger de grote zus, waar Mirjam tegenop keek. Ze was actief met lezen en een enorme durfal. Later wordt Stine op school vreselijk gepest. Mirjam kent haar zus in deze tijd niet terug. Mirjam negeert haar zus zelfs op school, omdat Stine anders is en gepest wordt.

Het eiland
Het speelt zich af in de zomer op de camping op een eiland. Mirjam heeft tijdens deze vakantie tentarrest gekregen, waardoor ze besluit een lange brief aan haar zus te schrijven. De herinneringen van Mirjam gaan diep; ze gaan terug tot de tijd dat ze zelf 6 jaar was. Wanneer Mirjam de brief schrijft is ze op dat moment 13 jaar.

Schuldgevoel
Stine neemt, op het moment van het schrijven van de brief, niet meer deel aan hun gezinssituatie. Stine is opgepakt door de politie. Ze werd zo erg gepest, dat ze een van de pesters ernstig heeft verwond. Mirjam heeft dit alles gezien en ze bekent dit pas voor het eerst via de brief gericht aan haar zus. Mirjam kampt met enorm schuldgevoel. Ze snapt zichzelf niet en is emotioneel hieronder. Ze wil contact met haar zus. Ze probeert via allerlei herinneringen, middels de brief, contact te krijgen met haar zus. Mirjam heeft altijd enorm tegen haar zus opgekeken en snapte de verandering niet toen haar zus Stine zo enorm gepest werd op school. Mirjam begreep haar zus niet en deed niets….

Waardeoordeel
Als lezer zie je het levensverhaal van zus Stine en Mirjam vanuit Mirjams perspectief. Zij is de vertelinstantie, via haar geschreven brief, die de gebeurtenissen omschrijft over deze vreemde en vooral eenzame vakantie én het levenshaal aanhaalt van beide zusjes.

De boodschap is duidelijk: Mirjam snapt zichzelf niet, waarom ze niet tot actie is gekomen toen ze zag dat haar zus ernstig gepest werd en dit vreselijk uit de hand liep. Pas achteraf ziet Mirjam in wat ze had moeten doen, maar nu is het te laat. Ze mist haar zus vreselijk en heeft geen contact met haar zus.

Dit is een jeugdboek met een mooie boodschap voor de lezers; dat je voor je familie of je vrienden moet opkomen als ze gepest worden. Om deze reden vond ik Zus een prachtig boek en vind ik het een aanrader voor alle jeugdige lezers.

Mirjam voelt een grote liefde voor haar zus. Ze voelt een enorme pijn door de foute keuzes die ze heeft gemaakt tijdens de moeilijke tijden van haar zus. En nu kampt ze met een groot schuldgevoel. Deze omstandigheden leiden tot eenzaamheid, extreme ruzies met haar moeder en het ondernemen van foute acties tijdens de zomervakantie.

Het boek is krachtig geschreven, doordat de verhaalinzet begint bij het begin van de straf van Mirjam: haar tentarrest. Mirjam schrijft vervolgens 24 uur lang, totdat ze met de familie de camping verlaat.
Tijdens het schrijven van haar brief - gericht aan haar zus - komen gevoelens, herinneringen, verzoeken en gebeurtenissen voorbij. Mirjam schrijft dit kwetsbaar, met veel openheid en met een goede opbouw richting haar conclusies van spijt.  

Voor de jeugdige lezer is het verhaal zeer geschikt geschreven, vanwege de verschillende tijdversnellingen. Mirjam haalt heel gericht bepaalde herinneringen aan en maakt dan weer sprongen naar andere herinneringen uit het verleden. Ze is selectief in de zaken die ze benoemd en de levensgebeurtenissen die ze overslaat. De lezer wordt naar mijn mening enorm gestimuleerd om door te willen lezen. Soms komen er thema’s voorbij die wat minder interessant zijn, maar je wilt graag doorlezen om te begrijpen wat met zus Stine nu gebeurd is.

Ook vinden er overduidelijk twee tijdvertragingen sterk plaats bij twee totaal verschillende gebeurtenissen: de kraak van de schuur van mevrouw Kattemie tijdens deze zomervakantie én de pesterij van haar zus Stine, wanneer Stine de pestkop verwond en verlamt. Deze gebeurtenissen maken het verhaal enorm spannend voor de lezer.
Bij de eerste tijdvertraging heerst er een goede spanning rondom de kraak van de schuur op het eiland. Je vraagt je af wat er gaat gebeuren. Je weet dat het fout kan aflopen. Binnen de tweede beschrijving lees je waar het verhaal – de brief van Mirjam – daadwerkelijk over gaat. De lezer krijgt dan eindelijk volledig gedetailleerd, vanuit de getuigenis van Mirjam, te lezen wat er met haar zus Stine is gebeurd. Wat haar is overkomen en wat ze vervolgens heeft gedaan…

De rollen omgedraaid
Het is nu meivakantie en Mirjam heeft al een half jaar niet meer met haar zusje gepraat. Mirjam fantaseert. Stel je voor….Stel je voor dat ik je zusje was in plaats van je zus. Dat ik jou was en jij mij.

Op deze fantasie gaat Mirjam door, waarin de rollen van alle gevoelens worden omgedraaid: Jij bent Stineke Esther Paulien van Veen en 14 jaar. Ik ben Mirjam en 13 jaar. Je was de stilste baby die er was. Je werd niet opgepakt, geknuffeld op platgekust. Toen ik als 2e baby kwam, werd alle opgespaarde knuffels van pap en mam op mij gestort. Ik leek op papa. Jij op mama. Jij bent dus mijn grote zus. Wat betekent dat?

Mirjam is soms kwaad op Stine, dat ze haar alleen heeft gelaten.
Nu schrijf ik je, omdat ik wil dat je je voorstelt dat jij mij was.

Leesadvies
Zus is een boek vol gevoelens van echte zusterliefde. Zus is een geschikte roman voor jeugdige lezers in de leeftijd van 13 jaar en ouder. die op zoek zijn naar een verhaal met passie en emotie, spanning en angst. 
Zus is ook  aan te bevelen als leesboek in de les. Tevens zeer passend binnen de week van het pesten (deze week is het de week van het pesten!)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten